-
Het komt er: statiegeld op blikjes
Lees verderWat een ontzettend goed nieuws dat het kabinet nú - eerder dan gepland - het besluit neemt om statiegeld op blik in te voeren. Dat is heel erg nodig. Jaarlijks komen naar schatting 150 miljoen blikjes als zwerfafval terecht in onze natuur en leefomgeving. Dat is niet alleen lelijk, maar vooral ontzettend slecht voor de dieren en natuur.
-
Spreek ze vrij
Lees verderEen aantal sms-berichten met beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Dat was reden om het christelijke, Pakistaanse echtpaar Shafqat en Shagufta te arresteren en ter dood te veroordelen. De berichten zouden immers van de telefoon van Shagufta zijn verstuurd. Het bewijs is echter zeer zwak. Het schrijven van het echtpaar is in hun moedertaal Urdu al van laag niveau. Hoe zouden ze dan ooit Engelse sms’jes gestuurd kunnen hebben?
-
DNA dialoog
Lees verderMoet het mogelijk worden om embryo’s genetisch aan te passen? Over deze vraag is in de samenleving de ‘dna-dialoog’ gevoerd. Dat heeft een genuanceerd rapport opgeleverd.
-
Kiezen voor wat echt telt
Lees verderWat een jaar hebben we gehad. Het is nu bijna een jaar dat we onderweg zijn in deze coronapandemie. En als ik het een beetje goed aanvoel, en als ik een beetje om mij heen kijk, dan merk ik dat velen van jullie uitgeput raken. Moe. Moe van corona, moe van de maatregelen, moe van de discussies over de maatregelen. Je maakt je zorgen over mensen om je heen. Ouderen en jongeren die eenzaam raken. Ondernemers die bang zijn, die vrezen voor hun zaak. Redden ze het wel in deze tijd? En we zijn allemaal ook nog geschokt door de rellen de we afgelopen weekend zagen.
-
De situatie op Lesbos en de inzet van Nederland
Lees verderEind vorige week kwamen honderd kwetsbare vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Dat was het resultaat van de afspraken die afgelopen najaar, na de vernietigende brand op Lesbos, binnen de coalitie waren gemaakt. Deze kinderen (57, waaronder dertig jonger dan 4 jaar), vaders en moeders kunnen weer vooruitkijken. Voor hen is er weer hoop. Maar de nood op de Griekse eilanden is en blijft ongelooflijk hoog.
-
Contrast
Lees verderVandaag is het precies 76 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd en sinds een aantal jaar is dat ook de dag waarop wereldwijd de Holocaust herdacht wordt. In Nederland herdenken we de gitzwarte geschiedenis van de genocide op de Joden vervolgens ook op zondag. Vorig jaar bood Mark Rutte op die herdenkingsdag namens de regering excuses aan voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkend en ontroerend moment van erkenning en verzoening. Wat een pijnlijk contrast met dit jaar.
-
ChristenUnie, CDA, D66: Meer humanitaire hulp op Griekse eilanden
Lees verderChristenUnie, CDA en D66 willen dat de demissionaire regering een grotere financiële bijdrage doet aan hulporganisaties voor humanitaire hulp op de Griekse eilanden. De leefomstandigheden en veiligheid in de vluchtelingenkampen zijn dramatisch. Met extra geld kunnen de al aanwezige Nederlandse hulporganisaties de hulpverlening verbeteren. De motie, die vanmiddag is ingediend, is naast de genoemde partijen ondertekend door GroenLinks, PvdA en SP.
-
Iedere leerling een diploma
Lees verderHoera! Je hebt hard gewerkt, je vakken gehaald en je mag je handtekening onder een diploma zetten. Erkenning voor je inzet, klaar voor de toekomst.
Elke leerling krijgt na zijn of haar opleiding een diploma. Behalve als je op het praktijkonderwijs zit. Ik vond dat onterecht en daarom schreven we in het Regeerakkoord van 2017: “Praktijkonderwijs is een afzonderlijke en volwaardige schoolsoort. Dit wordt tot uitdrukking gebracht doordat steeds meer leerlingen na afronding een tastbaar bewijs krijgen van hetgeen ze hebben geleerd.” Iedere dag werken zo’n 30.000 ‘PrO-leerlingen’ op hun eigen manier aan hun eigen toekomst. Zij verdienen een diploma. Zij verdienen erkenning.
-
Geef iedereen kans op een advocaat
Lees verderMachteloos voel je je. De belastingdienst zet je toeslag stop en je weet niet wat je daar tegen kunt doen. Geld om een advocaat in te huren heb je niet. Op een sociaal advocaat, die je helpt tegen een lager tarief, heb je geen recht. De overheid vindt namelijk dat je dit probleem zelf moet oplossen. Je kunt geen kant meer op.
-
Als de grenzen van de zorg in zicht komen
Lees verderOf je wilt of niet, deze weken worden we allemaal bepaald bij het belang – en de ingewikkeldheid – van medische ethiek. Want wat is eigenlijk ‘goede zorg’, als de zorg het niet meer aan kan?
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 38
- 39
- 40
- ...
- 116
- Volgende pagina